Dzieciaki uwielbiają eksperymentować, to mali badacze. Poprzez własne doświadczenia i wielozmysłowe doznania uczą się szybko i trwale. W ramach innowacji „Jestem małym odkrywcą” 6 kwietnia 2022 r. w klasie drugiej przeprowadziliśmy serię eksperymentów z surowymi i gotowanymi jajkami.
Drugoklasiści dowiedzieli się między innymi, jak odróżnić jajko gotowane od surowego oraz dlaczego jajko w esencji herbacianej barwi się na brązowo. Dzieci na pewno odróżnią bez problemów jajko świeże od starego. Na koniec zajęć kilka jaj zalaliśmy octem, obserwowaliśmy pęcherzyki dwutlenku węgla, a na drugi dzień zobaczyliśmy, że ocet całkowicie rozpuścił skorupkę. Można było zobaczyć, że takie jajko skacze. Po odpowiednim podświetleniu wykonywaliśmy również rentgena.
Bo kto powiedział, że jesteśmy za mali na lekcję fizyki i chemii? A eksperymentalne gotowane jajka skończyły w brzuszkach uczestników!
Tekst i foto: Angelika Drozd