Biedronki świętują Dzień Kundelka: Miłość do Psów i Radosna Zabawa

25 października 2024 roku dzieci z grupy „Biedronki” świętowały „Dzień Kundelka”. Celem wydarzenia było uwrażliwienie dzieci na miłość, szacunek i opiekę wobec wszystkich psów, niezależnie od ich rasy, wyglądu, wielkości czy pochodzenia. Była to również doskonała okazja do propagowania adopcji zwierząt ze schronisk oraz podkreślenia potrzeby zainteresowania i opieki nad bezdomnymi psami.

Dzieci utrwaliły i poszerzyły swoją wiedzę na temat wyglądu psa, jego pielęgnacji, żywienia oraz bezpiecznej zabawy z pupilem. Z okazji tego ważnego święta przedszkolaki z uwagą wysłuchały audiobooka pt. „Marzenie Zosi o piesku” i udzieliły odpowiedzi na pytania dotyczące jego treści. Wypowiadały się na temat własnych doświadczeń i spostrzeżeń związanych z czworonożnym przyjacielem człowieka.

„Biedronki” rozwijały umiejętność współpracy, malując farbami plakaty przedstawiające różne sylwety kundelków. Miały także okazję tańczyć przy piosenkach związanych z tematyką dnia oraz wykonywać „pieskowe” ćwiczenia ruchowe. Doskonaliły umiejętności odczytywania słów z poznanych dotąd liter oraz dopasowywały napisy do odpowiednich grup wyrazów.

Podczas wykonywania pracy plastycznej pt. „Mój najlepszy przyjaciel – pies” pobudzały swoją twórczość i kreatywność. To był wspaniały dzień, pełen wartościowej nauki i radosnej wspólnej zabawy.

Paulina Dydyszko

Radosny Dzień Dyni w Przedszkolu

Dzień Dyni to nie tylko świetna zabawa, ale także doskonały sposób na rozwijanie zainteresowania przyrodą i kreatywnością dzieci, a także na integrowanie grupy przedszkolnej w radosnej atmosferze.

28 października 2024 roku „Motylki” świętowały Dzień Dyni. W tym dniu dzieci poznały budowę dyni oraz ciekawe informacje z nią związane. Chętnie brały również udział w grach i zabawach ruchowych związanych z tematyką dnia. Jednym z głównych punktów „Dnia Dyni” było wspólne wydrążanie dyń, co sprawiło przedszkolakom ogromną radość. Na koniec dnia dzieci wykonały pracę plastyczną oraz otrzymały dyplomy za uczestnictwo w zajęciach.

Weronika Grzybowska

Kulinarna przygoda po smakach jesieni. Trzecioklasiści przygotowują posiłki smaczne i zdrowe

W październiku uczniowie klasy trzeciej rozmawiali o smakach i zapachach jesieni. Niewątpliwie do tych smaków należą owoce i warzywa, które znamy jako Dary Jesieni – to, co przynosi nam sad, ogród i pole.

Dowiedzieliśmy się, w jaki sposób człowiek nauczył się konserwować żywność, czyli kisić, pasteryzować, suszyć, wędzić czy mrozić. Okazało się, że wszystkie te metody konserwacji są bardzo zdrowe, a jeśli potrafimy je dobrze przygotować, mogą zaskoczyć wyjątkowym smakiem i aromatem.

Na początek przygotowaliśmy zdrowe chipsy z jabłek i marchewki. PYCHOTA!

Oczywiście, czym byłaby ta nauka, gdybyśmy nie zamienili jej na działanie? Podzieliliśmy się na grupy, a naszym zadaniem było przygotowanie surówki z kapusty kiszonej, pasty z tuńczyka oraz koktajlu z mrożonych owoców.

Mmmmm, to była prawdziwa uczta witaminowa i doskonała zabawa! Hitem posiłku okazała się pasta z tuńczyka, która na pewno zagości na niejednym rodzinnym stole.

Anna Pyszczyńska