Kulinarna przygoda po smakach jesieni. Trzecioklasiści przygotowują posiłki smaczne i zdrowe

W październiku uczniowie klasy trzeciej rozmawiali o smakach i zapachach jesieni. Niewątpliwie do tych smaków należą owoce i warzywa, które znamy jako Dary Jesieni – to, co przynosi nam sad, ogród i pole.

Dowiedzieliśmy się, w jaki sposób człowiek nauczył się konserwować żywność, czyli kisić, pasteryzować, suszyć, wędzić czy mrozić. Okazało się, że wszystkie te metody konserwacji są bardzo zdrowe, a jeśli potrafimy je dobrze przygotować, mogą zaskoczyć wyjątkowym smakiem i aromatem.

Na początek przygotowaliśmy zdrowe chipsy z jabłek i marchewki. PYCHOTA!

Oczywiście, czym byłaby ta nauka, gdybyśmy nie zamienili jej na działanie? Podzieliliśmy się na grupy, a naszym zadaniem było przygotowanie surówki z kapusty kiszonej, pasty z tuńczyka oraz koktajlu z mrożonych owoców.

Mmmmm, to była prawdziwa uczta witaminowa i doskonała zabawa! Hitem posiłku okazała się pasta z tuńczyka, która na pewno zagości na niejednym rodzinnym stole.

Anna Pyszczyńska