W poniedziałek, 14 kwietnia 2025 r., uczniowie klasy 2 wzięli udział w kolejnych zajęciach w ramach innowacji pedagogicznej „Zostań młodym odkrywcą”. W związku ze zbliżającą się Wielkanocą uczniowie przeprowadzali doświadczenia z użyciem jajek, które w tym okresie odgrywają bardzo ważną rolę.
Drugoklasiści po zakończeniu zajęć potrafią:
- rozróżnić jajko surowe od ugotowanego (tzw. „jajko spiner”),
- sprawdzić świeżość jajka poprzez zanurzenie go w wodzie.
Podczas warsztatów wykonaliśmy również doświadczenie pokazujące, dlaczego jajko nie tonie w solance. Kolejnym eksperymentem było przygotowanie „gumowego jajka” – jedno z surowych jajek umieściliśmy w pojemniku z octem. Dzieci jak zawsze były zachwycone eksperymentami – chętnie pomagały, a także samodzielnie wykonywały poszczególne zadania.
Na zakończenie zajęć złożyliśmy sobie świąteczne życzenia: Wesołych Świąt!
Angelika Drozd














