Uczestnicy innowacji „Zostań młodym odkrywcą” gotowi do pomocy podczas Świąt Wielkanocnych

W poniedziałek, 14 kwietnia 2025 r., uczniowie klasy 2 wzięli udział w kolejnych zajęciach w ramach innowacji pedagogicznej „Zostań młodym odkrywcą”. W związku ze zbliżającą się Wielkanocą uczniowie przeprowadzali doświadczenia z użyciem jajek, które w tym okresie odgrywają bardzo ważną rolę.

Drugoklasiści po zakończeniu zajęć potrafią:

  • rozróżnić jajko surowe od ugotowanego (tzw. „jajko spiner”),
  • sprawdzić świeżość jajka poprzez zanurzenie go w wodzie.

Podczas warsztatów wykonaliśmy również doświadczenie pokazujące, dlaczego jajko nie tonie w solance. Kolejnym eksperymentem było przygotowanie „gumowego jajka” – jedno z surowych jajek umieściliśmy w pojemniku z octem. Dzieci jak zawsze były zachwycone eksperymentami – chętnie pomagały, a także samodzielnie wykonywały poszczególne zadania.

Na zakończenie zajęć złożyliśmy sobie świąteczne życzenia: Wesołych Świąt!

Angelika Drozd