Właściwie trudno nazwać ją cieczą. Na pierwszy rzut oka zaprzecza prawom fizyki – będąc w spoczynku, jest stanie ciekłym, podczas gdy przy nacisku staje się ciałem stałym. Im większą energię ku niej skierujemy, tym staje się coraz twardsza. Ciecz nienewtonowska jest to płyn zagęszczany ścinaniem. W naszej kuchni możemy znaleźć także inne ciecze tego rodzaju: śmietana, bita śmietana czy ketchup. Przekonali się o tym uczniowie klasy 2 w ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Zostań małym odkrywcą”.
Angelika Drozd
![](https://mycielewo.pl/wp-content/uploads/2023/12/image001-3-300x300.jpg)
![](https://mycielewo.pl/wp-content/uploads/2023/12/image002-3-300x300.jpg)
![](https://mycielewo.pl/wp-content/uploads/2023/12/image003-3-300x300.jpg)
![](https://mycielewo.pl/wp-content/uploads/2023/12/image004-3-300x300.jpg)
![](https://mycielewo.pl/wp-content/uploads/2023/12/image005-2-300x300.jpg)
![](https://mycielewo.pl/wp-content/uploads/2023/12/image006-2-300x300.jpg)
![](https://mycielewo.pl/wp-content/uploads/2023/12/image007-2-300x300.jpg)
![](https://mycielewo.pl/wp-content/uploads/2023/12/image008-2-300x300.jpg)
![](https://mycielewo.pl/wp-content/uploads/2023/12/image009-2-300x300.jpg)
![](https://mycielewo.pl/wp-content/uploads/2023/12/image010-2-300x300.jpg)
![](https://mycielewo.pl/wp-content/uploads/2023/12/image011-2-300x300.jpg)
![](https://mycielewo.pl/wp-content/uploads/2023/12/image012-2-300x300.jpg)