„Jesienią, jesienią
Sady się rumienią
Czerwone jabłuszka
Pomiędzy zielenią”
Tym fragmentem wiersza M. Konopnickiej rozpoczął się w naszej szkole ,,Festiwal Jabłek”, a wydarzenie miało miejsce 6 października 2023 roku i miało powiązanie ze Światowym Dniem Jabłek. W Polsce jest on obchodzony 28 września, natomiast w Ameryce 21 października.
Uczniowie klas I-III, przygotowywali się do tej uroczystości przez kilka dni. W piątek przyodziali się w czerwone i zielone ubrania, a podczas prezentacji swoich prac, wykazali się niesamowitą wiedzą na temat jabłek. Na przygotowanych plakatach, przedstawili między innymi: budowę jabłek, różnorodność gatunków, ich nieocenione wartości odżywcze i ukrytą w nich witaminową moc. Wymienili ulubione przez siebie przetwory i potrawy z jabłek. Klasa I samodzielnie wykonała i wystawiła na tę okoliczność kompoty z antonówek. Pod koniec spotkania, uczniowie zachwycili swoje podniebienia walorami smakowymi jabłek, które podano w różnych kombinacjach: sok, jabłuszka zapiekane z powidłami oraz jabłuszka z sosem truskawkowym bądź czekoladowym w cukierkowej posypce. Oczywiście jabłka ze skórką, ponieważ tam znajduje się najwięcej witamin.
Konkluzją spotkania stało się hasło pewnego badacza jabłek: ,,Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny”.
Tekst Beata Mrotek, foto: A.CH., A. P., B.M.