Zdrowe nawyki w kolorowym świecie smaku

Pod koniec pierwszego semestru szkolnego uczniowie klasy drugiej zakończyli realizację zadania w ramach interwencji nieprogramowej dotyczącej profilaktyki nadwagi i otyłości wśród najmłodszych. Działania te były prowadzone przez pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Nakle nad Notecią. Hasłem przewodnim przedsięwzięcia było „Zdrowo i kolorowo”, a jego głównym celem – zwrócenie uwagi dzieci na zdrowe, racjonalne i zbilansowane odżywianie oraz regularną aktywność fizyczną przez cały rok.

Edukacja prozdrowotna stanowi niezwykle istotny element nauczania i wychowania. Prawidłowe odżywianie w dzieciństwie i młodości jest kluczowe dla zdrowia, ponieważ warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat pomaga zapobiegać próchnicy oraz chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość. Przekazując dzieciom wiedzę na temat zdrowego stylu życia, wspieramy ich przyszłe prozdrowotne postawy i zachęcamy do regularnej aktywności fizycznej. Nic tak dobrze nie wpływa na zdrowie, jak odpowiednio zbilansowane posiłki, bogate w witaminy i składniki odżywcze. Dlatego warto od najmłodszych lat wprowadzać dzieci w świat różnorodnych smaków oraz podawać im produkty zbożowe, nabiał, owoce i warzywa w atrakcyjnej formie.

Podczas realizacji projektu „Zdrowo i kolorowo” dzieci miały okazję próbować różnorodnych produktów. Przełamywały swoje uprzedzenia i otwierały się na nowe smaki. Dzięki kulinarnym eksperymentom przekonały się, że nawet z pozornie mało atrakcyjnych warzyw czy owoców można przygotować smaczne dania, a także zdrowe soki marchewkowe i jabłkowe.

Uczniowie chętnie i aktywnie uczestniczyli w zajęciach. Z dużym zaangażowaniem i zainteresowaniem wykonywali wszystkie zadania. Ich zaangażowanie zasługuje na pochwałę, a efekty pracy dają nadzieję, że zdobyta wiedza i umiejętności przyczynią się do budowania zdrowego społeczeństwa w przyszłości!

Tekst: B.M., zdjęcia: B.M. i M.Sz.