Warzywna orkiestra

W poniedziałek 9 października br. z samego rana, uczniowie kl. VII SP Mycielewo zagrali koncert na własnoręcznie wykonanych instrumentach warzywnych.

W ten sposób mogliśmy doświadczyć kolejnych uroków jesieni i kreatywnie wykorzystać dary, jakie uczniowie znaleźli w swoich brzemiennych ogrodach.

Festiwal Jabłek

„Jesienią, jesienią
Sady się rumienią
Czerwone jabłuszka
Pomiędzy zielenią”

Tym fragmentem wiersza M. Konopnickiej rozpoczął się w naszej szkole ,,Festiwal Jabłek”, a wydarzenie miało miejsce 6 października 2023 roku i miało powiązanie ze Światowym Dniem Jabłek. W Polsce jest on obchodzony 28 września, natomiast w Ameryce 21 października.

Uczniowie klas I-III, przygotowywali się do tej uroczystości przez kilka dni. W piątek przyodziali się w czerwone i zielone ubrania, a podczas prezentacji swoich prac, wykazali się niesamowitą wiedzą na temat jabłek. Na przygotowanych plakatach, przedstawili między innymi: budowę jabłek, różnorodność gatunków, ich nieocenione wartości odżywcze i ukrytą w nich witaminową moc. Wymienili ulubione przez siebie przetwory i potrawy z jabłek. Klasa I samodzielnie wykonała i wystawiła na tę okoliczność kompoty z antonówek. Pod koniec spotkania, uczniowie zachwycili swoje podniebienia walorami smakowymi jabłek, które podano w różnych kombinacjach: sok, jabłuszka zapiekane z powidłami oraz jabłuszka z sosem truskawkowym bądź czekoladowym w cukierkowej posypce. Oczywiście jabłka ze skórką, ponieważ tam znajduje się najwięcej witamin.

Konkluzją spotkania stało się hasło pewnego badacza jabłek: ,,Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny”.

Tekst Beata Mrotek, foto: A.CH., A. P., B.M.

Pierwszaki i zdrowe śniadanie

W środę, 4 października 2023 r., klasa I zasiadła wspólnie do zdrowego śniadania, na którym pojawiły się warzywne dary jesieni.

Podczas zajęć, zwrócono uwagę na przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa w czasie przygotowywania posiłków, kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych, budowanie poczucia estetyki podczas spożywania posiłków, a także naukę kulturalnego zachowania się przy stole.

Pragnę dodać, iż w trakcie komponowania kreatywnych kanapek rozbudzone zostały zmysły dzieci: węch, wzrok, dotyk i smak. I chyba właśnie te wrażenia sensoryczne pobudziły apetyt dzieci i sprawiły, że zjadły prawie wszystko.

Tekst i foto Beata Mrotek

Święto Pieczonego Ziemniaka

27 września 2023 roku uczniowie klas 1-3 obchodzili Święto Pieczonego Ziemniaka.

Trzecioklasiści przybliżyli nam historie związaną z pojawieniem się ziemniaka na polskich ziemiach, odczytano nam także Baśń o ziemniaku.
Następnie mieliśmy okazje podziwiać wytwory wyobraźni naszych uczniów nt. „ziemniaczanych stworków potworków”. Delektowaliśmy się smakiem tych warzyw pieczonych w piekarniku i przyrządzonych w ognisku.

Magdalena Tomkowiak, foto: wychowawcy 1-3