W minionym tygodniu trzecioklasiści zamienili się w małych kucharzy. Zgodnie z omawianą tematyką tygodnia poznawali sposoby przechowywania żywności, zwracając przy tym szczególną uwagę na spożywanie zdrowych produktów.
Uczniowie rozpoczęli pracę od przygotowania jabłek do suszenia, a następnie poddali pasteryzacji własnoręcznie przygotowane kompoty z gruszek. Podczas kiszenia ogórków dowiedzieli się, na czym polega proces fermentacji i jak ważną rolę odgrywają w nim pożyteczne drobnoustroje. Mieli też okazję spróbować przyrządzonego przez siebie kefiru z czarnej porzeczki oraz koktajlu z mrożonych truskawek, który okazał się prawdziwym przysmakiem.
Hitem zajęć były wędzona kiełbaska i oscypek domowej roboty, przyniesione przez jednego z uczniów.
Następnego dnia trzecioklasiści przygotowali mizerię na bazie jogurtu naturalnego, którą zjedli ze smakiem. Odbyła się również degustacja kiszonej kapusty, którą dzieci jednogłośnie uznały za zdrowszą alternatywę dla chipsów i suszonych owoców.
Z pewnością od teraz uczniowie klasy trzeciej wiedzą, jak „zamknąć jesień w słoikach” i jakie produkty wybierać, by cieszyć się zdrowiem.
Beata Mrotek













