11.06.2024 r. drugoklasiści pod okiem nauczyciela p. Angeliki Drozd w ramach ostatnich zajęć z innowacji pedagogicznej „Zostań małym odkrywcą” wykonali doświadczenie mieszania barwników. Do zabawy wykorzystaliśmy: jedno opakowania cukierków Skittles, duży biały talerz, wodę w temperaturze pokojowej.
Wokół rantu talerza uczniowie ułożyli cukierki w kształcie okręgu, następnie powoli na środek talerza wlaliśmy wodę i obserwowaliśmy, co się dzieje. Ważne, aby po wlaniu wody nie przestawiać i nie przesuwać talerza, bo barwniki się rozpłyną nierówno. Cukierki zaczęły puszczać barwnik w bardzo efektowny sposób. Już po kilku sekundach powstała tęcza. Eksperyment zrobił duże wrażenie na dzieciach w związku z czym wywiązała się dyskusja na temat mieszania kolorów. Eksperyment posłużył również do omówienie zalet zdrowej żywności i minusów sztucznej żywności przepełnionej cukrem i barwnikami, które rozpuszczają się po zjedzeniu w naszym organizmie. Muszę przyznać, że ilość barwnika w cukierkach zachwyciła dzieci, ale jednocześnie pokazała im, jak wiele sztucznych i niezdrowych składników zawierają słodycze.
Tekst i foto: Angelika Drozd