W poniedziałek, 18.03.2024 r. uczniowie klasy 2 wzięli udział w kolejnych zajęciach z zakresu innowacji pedagogicznej „Zostań małym odkrywcą”.
W związku ze zbliżającą się Wielkanocą, uczniowie wykonywali doświadczenia z użyciem jajek, które podczas świąt odgrywają bardzo ważną rolę. Używaliśmy bardzo prostych składników, które znajdują się w każdym domu. Między innymi wykorzystaliśmy parę jajek, wodę, sól, trochę octu. Drugoklasiści potrafią po zajęciach odróżnić jako ugotowane od surowego, wiedzą jak sprawdzić, czy jajko jest świeże. Wykonywaliśmy również doświadczenie z jajkiem i octem dzięki, któremu dzieci stworzyły gumowe jajko, przypominające żelek. Na koniec zajęć, żeby wykorzystać jaja przyniesione z domu uczniowie wykonywali piękne, kolorowe pisanki według własnego pomysłu. Przeprowadzone eksperymenty dostarczyły dużo zabawy dzieciom.
Tekst i foto: Angelika Drozd