Pierwszoklasiści, od października ubiegłego roku, realizują Ogólnopolski Projekt Edukacyjny „Gramy Zmysłami”. W trzech minionych miesiącach uczniowie wykonali trzy kolejne zadania:
W listopadzie – masa plastyczna, w grudniu – sensoryczna choinka, w styczniu – akademia smaku.
Podczas realizacji tych zadań zostały wykorzystane produkty spożywcze.
Kaszka manna posłużyła do wykonania kaszoliny, masy plastycznej, która okazała się dla uczniów dużym zaskoczeniem. Z zaangażowaniem ugniatano masę do pożądanej konsystencji, aby później ją rozwałkować i wykroić z niej ciekawe kształty. Po wysuszeniu zostały one pomalowane.
Zabarwiony ryż i kolorowe makarony dostarczyły uczniom nie tylko wrażeń wzrokowych, ale też dotykowych. Ogromną frajdę sprawiło im przesypywanie ziaren i umieszczanie ich na szablonie choinki. Efekt końcowy pracy był zachwycający.
Natomiast, wykonanie zadania styczniowego niesamowicie wpisało się w klimat mroźnego miesiąca
i spełniło dodatkową funkcję. Bowiem, po zapoznaniu się z walorami smakowo – zapachowymi produktów, uczniowie przygotowali w słoiczkach herbatkę (na zimowe wieczory), dla Dziadków z okazji ich święta. Na koniec zajęć, każdy skomponował dla siebie swoją unikatową, rozgrzewającą herbatkę.
Podczas realizacji powyższych zadań było ciekawie, kolorowo, aromatycznie, smacznie, a przede wszystkim bardzo emocjonująco.
Beata Mrotek