27 października 2023 r. uczniowie klas 1-4 spotkali się w szkolnej stołówce, aby wziąć udział w obchodach Dnia Dyni. Kolorem przewodnim tego dnia był oczywiście pomarańczowy i w te barwy przyszliśmy ubrani. Wspólnie przeprowadziliśmy warsztaty które miały na celu odpowiedzieć na pytanie – Czy dynia to owoc, czy warzywo?
Dynię dobrze zbadaliśmy, poznaliśmy jej walory zdrowotne, a także różnorodność. Dowiedzieliśmy się że występuje ona w różnych rodzajach, których zastosowanie wciąż jest nieograniczone i daje szeroki wachlarz możliwości kulinarnych. Już w czwartek zaczęły się pierwsze przygotowania, klasa pierwsza wykonała przekrój dyni z dynioliny, a także pyszne kanapki z dżemem dyniowym. Klasa druga przygotowała zupę dyniową w dwóch wersjach, z gruszką i dyni pieczonej z aromatycznymi ziołami. Klasa trzecia na technice wykonała dynie z rolek papieru, które pięknie przystroiły nam stołówkę nadając charakterystyczny jesienny klimat, a do posmakowania dostaliśmy ketchup dyniowy. Stołówkę wypełniły również inne dania z dyni takie jak babki dyniowe, bułeczki, dynia w occie, chipsy dyniowe, a nawet kompot. Oczywiście nie skupiliśmy się tylko na jej walorach smakowych, ale również działaliśmy technicznie, bo wykonaliśmy nietypowe latarnie z dyni, a także przeprowadziliśmy wspólną zabawę ruchową z dynią w tle.
Oj rozgrzała nas dynia w ten jesienny pochmurny dzień i mamy nadzieję, że tego dnia każdy mógł się przekonać, że dynia to naprawdę urodziwe, niedocenione, ale bardzo zdrowe warzywo, które przecież jest owocem ;). Pamiętajcie! Nasza dieta powinna być urozmaicona dlatego bądźcie otwarcie na nowe smaki, jedzcie zdrowo – sezonowo!
Anna Pyszczyńska