Wielkanoc w skansenie

30 marca 2023 r. uczniowie klas IV-VII Szkoły Podstawowej w Mycielewie wraz z opiekunkami: Marzeną Borzych, Małgorzatą Sucharską i Agnieszką Koralewską-Hak (organizatorką), wybrali się na wycieczkę do skansenu w Osieku. To doskonały czas na zapoznanie się z tradycjami i obrzędami wielkanocnymi naszego regionu. 

W niepowtarzalnej atmosferze i wielkanocnym klimacie staliśmy się świadkami “żywej tradycji”. Byliśmy pod wielkim wrażeniem wydarzeń,  w których uczestniczyliśmy. Przyglądaliśmy się, jak powstają potrawy na święta i przypomnieliśmy sobie smak “babcinych krówek”. Zaznaliśmy też tradycyjnego śmigusa – dyngusa, poprzez symboliczne oblanie wodą i smaganie wierzbowymi witkami. Wiele z poznanych tradycji przeniesiemy do naszych domów, robiąc regionalne palmy, baranki, czy naturalne barwniki do jajek. 

Ten spokojny, wiosenny spacer po skansenie spowodował, że poczuliśmy się, jakby w tym właśnie miejscu zatrzymał się czas. Wielu z nas chciałoby tutaj zamieszkać  i to bez elektroniki, o której podczas tej kilkugodzinnej wycieczki wielu z nas nawet nie pomyślało (z wyjątkiem używania aparatu do robienia zdjęć). To była piękna podróż, która na długo pozostanie w naszej pamięci i na pewno wrócimy jeszcze wiele razy w to urokliwe miejsce. 

Tekst i foto: Agnieszka Koralewska-Hak

Spotkanie z Zajączkiem

4 kwietnia 2023 roku w oddziałach przedszkolnych odbyły się animacje wielkanocne.

Dzieci uczestniczyły w różnych zabawach ruchowych przy muzyce, zabawach z chustą animacyjną, zabawach z jajkami, malowały pisanki oraz figurki gipsowe. Jednak największą atrakcją okazały się odwiedziny Królika, który przyniósł ze sobą ogromne jajko – piniatę z cukierkami.

Był to dla dzieci dzień pełen atrakcji i niezapomnianych wrażeń.

Iwona Wojtkowiak

Motylki obchodziły Światowy Dzień Muffinka

Muffinki”
Olga Adamowicz

Babeczki, muffiny, mufinki, dla chłopczyka i dziewczynki.
Już do sklepu biegnie Szymek, bo dziś święto jest muffinek.
Szybko w sklepie więc kupuje, to, co tylko potrzebuje.
Z mamą w kuchni praca wre, każdy już muffinkę chce.
Cytrynową, marchewkową, bardzo smaczną no i zdrową.
Pyszne to deserki małe, na przyjęcia doskonałe.
Z owocami podawane, czekoladą polewane,
Na sam widok „cieknie ślinka”, gdy też na nich jest malinka.
Koleżanko i kolego, dziś nie marnuj czasu swego
I do pracy już się bierz, rób muffinki jakie chcesz.

W czwartek 30 marca 2023 roku dzieci z grupy „Motylki” obchodziły Światowy Dzień Muffinka.

Co to są muffinki? To małe ciastka w kształcie babeczek z słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Muffiny są bardzo popularnymi wypiekami w USA, Kanadzie czy Wielkiej Brytanii. Moda na te pyszne babeczki przywędrowała również do Polski. Dzieci z uwagą wysłuchały wiersza Olgi Adamowicz „Muffinki”, na podstawie którego opowiadały o wyglądzie i smaku muffinek. Następnie odbyły się zajęcia kulinarne. Przedszkolaki poznały składniki do wypieku babeczek i po umyciu rąk przystąpiły do ich odmierzania, mieszania i przelania ciasta do foremek. Na zakończenie odbyła się degustacja. 

Dominika Piechowiak

Lekcja otwarta o Janie Czochralskim

4 kwietnia 2023 r. gościliśmy w Szkole Podstawowej w Mycielewie Michała Poczobutta, dyrektora Szkoły Podstawowej w Kcyni, który przeprowadził zajęcia na temat Jana Chochralskiego,  światowej sławy wynalazcy z Kcyni.

Pan Poczobutt w bardzo ciekawy sposób przybliżył młodzieży naszej szkoły postać Jana Czochralskiego, wielkiego naukowca  uważanego dziś za „ojca elektroniki”. Uczniowie dowiedzieli się również dlaczego człowiek, bez którego nie byłoby Doliny Krzemowej, komputerów, aparatów cyfrowych, telefonów i tabletów jest w Polsce nieznany, chociaż na świecie wymienia się go obok takich sław jak Mikołaj Kopernik i Maria Skłodowska-Curie. Na koniec zajęć dzieci obejrzały ciekawy film przedstawiający miejsca w Kcyni związane z profesorem i upamiętniające jego postać.

Tekst i foto: Angelika Drozd

Co było pierwsze jajko, czy kura? Eksperymenty z jajkami

3 kwietnia 2023 r. drugoklasiści w ramach kolejnych zajęć z innowacji pedagogicznej „Zostań małym odkrywcą” wykonywali eksperymenty z jajkami. Dzieci dowiedziały się:

  • Jak odróżnić jajko surowe od ugotowanego?
  • Dlaczego jajko skacze?
  • Jak działa pasta do zębów na skorupkę jajka?
  • Dlaczego jajko nie tonie w słonej wodzie?

Na koniec zajęć dzieci z ugotowanych jajek przygotowywały piękne pisanki do koszyczka wielkanocnego. Oczywiście na pytanie „Co było pierwsze jajko, czy kura?” …niestety nie znaleźliśmy odpowiedzi…

Tekst i foto: Angelika Drozd